Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2019 11:45 - САЩ против Китай
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1538 Коментари: 3 Гласове:
20

Последна промяна: 21.05.2019 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Търговската война между САЩ и Китай, за която се заговори още преди години, но всички сякаш очакваха да се размине, набира скорост. През 2018г. въпреки заканите на Тръмп и преговорите които САЩ и Китай водеха, китайският износ за САЩ е нарастнал с 11.3%, докато в същото време, експорта на САЩ в Китай, нараства едва с 0.7%.  Китайското положително търговско салдо от търговията със САЩ, нараства на 323.32 млрд.$. Китай при това е най-големият кредитор на САЩ, като държи америкатски ценни книжа за около 1.3 трилиона $.

При тази ситуация, Тръмп се опитва да сключи чисто ново търговско споразумение с Китай. Китай обаче не иска нищо друго от САЩ освен технологии. Но технологии Америка не дава, ситуация която прави невъзможно желаното от Тръмп изравняване на търговското салдо между двете страни. Въпреки това, преговорите вървяха месеци наред и Тръмп се скъса да хвали китайците и да обяснява, че сделката е почти готова. Наистина в хода на преговорите, Китай направи големи отстъпки на САЩ, съгласи се да увеличи обемите на купуваната от американците селскостопанска и промишлена продукция, а също и шистов газ. Всичко това, при положение, че на Китай тази продукция не е изгодна. Въобще, както писах в края на миналата година - Китай е готов на множество отстъпки спрямо САЩ, стига война да няма. Но изглежда, че или Тръмп не познава ни най-малко Китай, или пък съвсем умишлено поставя невъзможни за китайците условия и съвсем съзнателно върви към конфронтация. Но какво имам предвид? - Както казах, Китай направи сериозни търговски отстъпки, но САЩ искат друго. В споразумението има клаузи, според които Китай се задължава да спре финансирането на държавните си предприятия, при това с промени в законозанелството си. Това не е търговско искане, на практика, Тръмп се опитва да наложи на Китай нов икономически модел. Разбира се подобна намеса във вътрешните работи не може да бъде приета от Китай, който в средата на 50-те години на миналия век, бидейки много по-слаб от днес,  не позволи на СССР подобна намеса. Така че, сривът на търговските преговори при подобни условия бе неизбежен, остава въпросът - Тръмп от глупост ли ги провали, или нарочно?

На пръв поглед, от взаимното въвеждане на мита, изглежда, че Китай губи защото той изнася много повече, отколкото внася от САЩ, и следователно, американците начисляват мита на много по-големи обеми. Дори Тръмп вече се похвали, казвайки, че тази война е добра и САЩ вече печелят милиарди, докато Китай не се справя добре. Тръмп е известен с "екстравагантните" си изказвания, може би така смята, че обърква противника, не знам. Но реалността слабо съответства на изказването на американския президент. Да, в хазната на САЩ влизат милиарди от мита на стоки внесени от Китай, но чии са тези пари? 

Разбира се, те са пари от джоба на американския потребител, а производителите които ще понесат щетите от намаленото търсене, макар и базирани в Китай, в голямата си част, са американски компании. Тръмп вече направи изказване и по адрес на оплакващите се американски бизнесмени инвестирали в Китай, той им каза - Върнете заводите в САЩ и мита няма да има. Звучи много красиво и консервативно, нооо... тук не става въпрос за шивачници в гаражчета, а за милиардни инвестиции в гигантски заводи връщането на които е на практика невъзможно без генерирането на несъвместими с оцеляването разходи.

Китай, разбира се, също ще понесе негативи от войната с митата, но той ще опита да компенсира намалелия износ за САЩ с пазари в Европа, Африка, Русия и разбира се на вътрешния си пазар. Може да очакваме още по-ниски цени на китайските стоки. Китайският потребител няма да усети по джоба си митата наложени на америкнските стоки защото те са много лесно заменими. По този начин, Китай едва ли ще срещне особени трудности с реализацията на отбитата от американския пазар своя продукция, като в замяна преориентира и вноса си към страните които ще се явят заменящи американския пазар.

Освен това, не на Си Дзинпин, а на Тръмп му предстоят избори догодина. А точно по това време, американският потребител вече ще е усетил как от джоба му са изчезнали милиарди за да се влеят в бюджета на Тръмп като приходи от мита на китайските стоки. Забележете, цените на китайските стоки в САЩ ще нарастнат заради митата, но САЩ няма алтернативни стоки с които да ги замени, процесът на намирането им ще е бавен. Аз направо се чудя, Тръмп, да не би да се е отказал от борба за втори мандат? Защото, ако досега печелеше от това, че икономиката бележи ръст откакто е на власт, то повишението на цените, въобще няма да допринесе за преизбирането му. При това и борсовите индекси започнаха да падат, както в Азия, така и в САЩ.

Дори щях да направя смело прогнозата, че Тръмп ще даде заден ход от търговската война и ще седне пак да преговаря с Китай, ако той не беше нанесъл нов и то мощен удар.

Става въпрос за обявеното от Тръмп извънредно положение в комуникационния сектор, по силата на което, се забранява на американски компании да купуват оборудване и услуги от чужди фирми смятани за заплаха за националната сигурност на САЩ. И съвсем скоро след това, Тръмп наложи пълна забрана на дейността на "Хуауей" и още 70 фирми свързани с нея в САЩ. "Гугъл", "Майкрософт" и други технологични корпорации от САЩ, обявиха, че прекратяват отношенията си с китайските си партньори и няма да им предоставят чипове и софтуерни продукти и услуги.

Това вече е друга бира както се казва. С този ход, Тръмп показва, че не става въпрос за никаква търговска война, каквато е пределно ясно, че САЩ не могат да спечелят, става въпрос за нещо много по-голямо, можем да го наречем - Война за световно икономическо и технологично господство. В тази хибридна война, няма нито пазарни принципи, нито правила. Войната е на живот и смърт.

Единственото нещо което китайците искат от САЩ са технологии и заявката на Тръмп, че този обмен ще бъде намален, а вероятно и напълно прекратен, може да нанесе на Китай реален удар. Разбира се, поне за мен, не е ясно колко ще е тежък той. Засега, основната мишена е "Хуауей", която според някои специалисти, изпреварва американските си конкуренти в разработката на 5G мрежите. Изпреварва ги и по продажби на комуникационно оборудване. Американските съюзници в Европа, и дори Британия, нещо не са много навити да се вслушат в обвиненията за шпионаж отправени от САЩ към "Хуауей" и да се лишат от услугите ѝ за 5G технологиите. Да си спомним защо наскоро беше уволнен британският министър на отбраната - заради предаване на вътрешна секретна информация от съвета за нац. сигурност на медиите. Информация за преговори на британското правителство с "Хуауей", която много разгневи американците. А и как съюзниците на САЩ да приемат голословните твърдения, че "Хуауей" ги шпионира, когато Сноудън доказа, че именно САЩ шпионират цял свят , включително съюзниците си? Да не говорим, че освен дето са напред в 5G технологията, китайците я и предлагат на значително по-ниски цени от американците.

Тръмп въобще не се шегува, 100 милиона собственици на смартфони "Хуауей" ще бъдат лишени от поддръжката на продуктите на "Гугъл". Това е много непопулярен ход от страна на САЩ и не е ясно до какви последици ще доведе. Очакваните, явно са да изхвърлят "Хуауей" въобще от пазара на смартфони, но... на мен ми се струва, че голяма част от хората по света ще продължат да ги купуват, някои специално напук на САЩ.

Сега предстои да разберем до колко Китай разполага със собствени технологии и може да замени електронните компоненти внасяни от САЩ със свои, а също и софтуерните продукти на "Гугъл". Не съм специалист в тази област и не знам, но някои твърдят, че "Хуауей"е напълно готов да замени американските електронни компоненти със свои. Твърди се също, че с аналогични на приложенията на "Гугъл" също няма да има проблем. Със сигурност се знае, че Китай разработва ОС която да е алтернатива на Андроид, но докъде са стигнали не знам. В съвкупност, китайските производители на смартфони могат да предложат изцяло собствен продукт който ще конкурира американските и другите базирани на Андроид и Гугъл. Естествено, подобен нов продукт ще трябва да се налага на световния пазар. Но вие само си помислете какво може да направи Китай ако реши да действа по подобие на САЩ. Да речем 1.3 трилиона $ американски облигации може да бъдат разпродадени, а средствата от тях хвърлени в подкрепа на "Хуауей" и другите технологични китайски компании. В резултат, светът може да бъде заринат от смартфони на безценица с чисто нова ОС и приложения, а американската конкуренция изхвърлена от пазара. Но аз не казвам, че Китай ще го направи, и не защото не може, а защото подобен ход може да превърне търговската война в истинска. На Китай, война не му е нужна, само ядрената война може да спре Китай в пътя му към световния връх.

Китай е страна с 6000 години история и култура, с огромна и развита промишленост, със стабилна демография, с милиони инженери и компютърни специалисти. САЩ е загиваща империя с ядрено оръжие и възможността да унищожи цял свят. Образно казано, Китай е умен здрав човек с прекрасни перспективи за дълъг и успешен живот, затворен в една стая с луд, умиращ старец носещ пояс с взрив около кръста си и решил, че може да живее, и управлява вечно. Ситуацията е опасна и тягостна, още повече, че и всички ние сме в същата стая. Китай може да направи много търговски отстъпки, но, Китай никога няма да допусне САЩ да се бърка във вътрешните му работи.

Предстоят все по-интересни времена.

П.П.
Последната новина по темата от днес 21.05.19г. е, че Тръмп отлага с три месеца забраната за дейност на "Хуауей" на американска територия, както и търговсите отношения на американски фирми с нея. Съществува опция, този срок да бъде продължен още след изтичането му.
Един от вариантите за отмяната на решението на Тръмп е показване на "добра воля" и подновяване на преговорите с Китай.
Втората версия е по-вероятна и отговаряща на темперамента на американския президент - много американски компании ползват продукти и услуги предоставени им от "Хуауей" и неочакваното решение на Тръмп ги поставя в крайно затруднено положение, защото е нужно технологично време, а и финансови средства за да преминат на друг доставчик.
Вторият вариант говори много лошо за Тръмп, а именно, че е склонен на импулсивни, необмислени действия, които в последствие се налага да прецизира. В случая не е толкова страшно, но да не забравяме, че той е президент на могъща държава и главнокомандващ на най-силната армия в света, при това разполагаща с голямо количество ядрени оръжия.




Гласувай:
20



1. zax - https://www.obekti.bg/zemya/i-mravkite-si-imat-domashni-zhivotni
21.05.2019 12:52
Китай е един от най-големите инвеститори в американската икономика и няма интерес да се лиши от това което получава.
цитирай
2. merlin68 - Китай е един от най-големите инв...
21.05.2019 19:18
zax написа:
Китай е един от най-големите инвеститори в американската икономика и няма интерес да се лиши от това което получава.

Китай няма интерес да се лиши, но САЩ имат интерес да го лишат.
цитирай
3. vaquero - merlin68,
21.05.2019 20:29
В лицето на Китай САЩ си намериха майстора в търговията и финансите. Укротяването на опърничавия ще става плавно и постепенно за да няма излишни ексцеси. До истинска война едва ли ще се стигне, защото Китай имат зад гърба си Руската федерация.
цитирай
4. merlin68 - В лицето на Китай САЩ си намериха ...
21.05.2019 22:03
vaquero написа:
В лицето на Китай САЩ си намериха майстора в търговията и финансите. Укротяването на опърничавия ще става плавно и постепенно за да няма излишни ексцеси. До истинска война едва ли ще се стигне, защото Китай имат зад гърба си Руската федерация.

Да се надяваме, че няма да се стигне до война, но възможността въобще не е малка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680353
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031