Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 14:56 - Малко италианско градче с голямо мъжко достойнство
Автор: mathilda Категория: Забавление   
Прочетен: 22540 Коментари: 32 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 Когато някой от местните в Асколи Пичено разбере, че сте туристи (а това много си личи в такова малко градче), веднага ви хваща приятелски подръка и ви посочва с пръст купола на църквата "Сан Франческо". "Виждате ли го - еей там, точно отпред на покрива?" Заглеждате се по-внимателно - и наистина, част от украсата подозрително много прилича на... каменно мъжко достойнство. Първата реакция е на възмущение (...на църква?!), а втората - на удивление от това на какви неща можете да се натъкнеш съвсем случайно.
image

Това е любимата атракция на жителите на Асколи Пичено, четвъртият по големина град в италианската провинция Марке. Дори в съботните следобедни часове, когато по правило италианските улици са безлюдни, все ще се намери кой да ви разкаже необикновената легенда за странната фигура на църквата. Преди няколко столетия градът бил забъркан в някакви местни военни конфликти и на някой от градските управници му хрумнало да сложи каменния издатък на покрива на църквата - но съвсем не като украса, а като съоръжение за унижение на заловени вражески войници. Мястото не е избрано случайно - кулата на църквата е най-високото място в града, с изглед към централния площад "Пиаца дел пополо". Не особено изненадващо, официалната хроника на храма "Сан Франческо" изобщо не споменава за статуята. Историята се е превърнала в предание, което местните използват, за да изтъкнат изобретателността и оригиналността си.
image

След като се запознах с най-важната забележителност, тръгнах из тесните улички на историческия център на Асколи Пичено. А те се оказаха наистина тесни. Толкова, че на някои от тях с разпънати ръце достигах стените на къщите от двете им страни едновременно. На някои от тези улички с ширина не повече от метър и двайсет имаше дори пътни знаци "влизането забранено в двете посоки" – все едно каквото и да е превозно средство би могло да се промуши там, дори само в едната посока. Уличките дори не се наричат с италианската дума за улица (виа), а са руа – нещо като сокак. Къщите са толкова високи и толкова близо една до друга, че са решили да се свържат официално с мостове-преходи над главите на минувачите. За краткия си престой в града не видях никой да минава от къща в къща по тези мостчета, но кой знае, може и да се ползват при някакви по-особени обстоятелства.
image

След разходката сядам в кафе "Мелети" – едно от сто и петдесетте исторически кафенета в Италия, което е запазено в оригиналния си стил независимо от реставрирането и реконструкцията. Намира се в единия ъгъл на "Пиаца дел пополо", тоест мястото, където се раждат и разпространяват градските клюки още от времето на отварянето му през 1907 г. В кафе "Мелети" наистина можете да се потопите в атмосферата на града отпреди един век – кръгли мраморни масички, дълбоки столове, огромни прозорци с арки, високи рисувани тавани... Запознавам се със сервитьора – Иван, от Сърбия. Когато му казвам, че съм от България, той въодушевено ми съобщава, че знае Азис и Софи Маринова. Чудесно, аз пък знам Миле Китич и Цеца Величкович. Културният обмен е прекъснат от управителката на заведението, която праща Иван при необслужените маси. (Оказва се, че сме бъбрили поне петнайсет минути за общата си балканска същност.) Непременно трябва да спомена, че кафето в "Мелети" винаги е с усмивка – и то буквално. Тук изкуството на рисуване на картинки върху пяната е превърнато в запазена марка. Освен това на една маса никога няма да ви донесат две кафета с еднакви рисунки. На моето имаше усмихнато личице, а на спътника ми - роза. В такова историческо кафене няма как и тоалетната да не е историческа. Тъй като градът е толкова стар, че по-стар просто не е възможно (обитаван е от времето на неолита), при построяването на сградата, в която се намира "Мелети", са открити останки от древна крепостна стена. Днес, като слезете в тоалетната, под нивото на площада, виждате част от тази стена - изложена под... стъкления плот на мивката.
image

Най-важното, което не трябва в никакъв случай да пропуснете да опитате в Асколи Пичено, е местният специалитет, прочут в цяла Италия – оливе ала асколана. Това са едри зелени маслини, пълнени с кайма, прошуто, пармезан и домати и след това хрупкаво панирани. Можете да ги поръчате из цялата страна, но приготвени тук, на мястото, където се е появила рецептата за тях, ми се сториха по-вкусни, по-сочни и по-автентични.

image

На тръгване отново минавам през централния площад, където на няколко открити сергии се продават местни деликатеси от региона на Марке. Огромни пушени бутове, прошуто с уникален вкус, сладкиши, кексове, дребни сладки, люти чушки на връзки, десетки видове маслини – разнообразието е огромно и на всяка маса ви подават да опитате. И не само това, продавачите са любопитни и приказливи – откъде идвам, какво правя в техния малък град ("Ама че странно, това не е град за туристи!"), колко ще остана, не искам ли да пренощувам у тях, какво има в България, и все пак няма ли да си взема поне половин кило пресни зелени маслини...



Публикувано в Капитал Лайт (http://www.capital.bg/light/mesta/2010/04/21/890514_askoli_picheno/)



Гласувай:
27



1. divna8 - Чудесна разходка си направих с теб... :)))
25.04.2010 15:09
Обожавам малките градчета, защото там е запазена традицията и колоритния чар на
всяка нация! Благодаря, чуден неделен следобед ти желая :):):)
цитирай
2. rpatel - Изглежда интересно градче! Над...
25.04.2010 15:12
Изглежда интересно градче! Надявам се някой ден да успея да го посетя. Можеш ли да ме ориентираш до кой голям град е близо? Че като тръгна за Италия, имам братовчедка там, да знаем как да се организираме, че докато обикаляме из страната да минем и през това градче.
цитирай
3. cecka1504 - Ох, завиждам ти!
25.04.2010 15:21
Искам пак в Италия :))))
Поздравиииии!
цитирай
4. nadagr - Много живописен разказ
25.04.2010 16:59
Усетих атмосферата и се размечтах...
цитирай
5. martiniki - матилд,
25.04.2010 18:41
остави каменния орнамент,как не се посвени да размахваш под носа ми тези зелени маслини, м?
цитирай
6. mathilda - divna8,
25.04.2010 18:53
И аз ти благодаря за хубавите думи! Съгласна съм с теб за малките градчета, те са истинско съкровище! Чудесен неделен ден и на теб!
цитирай
7. mathilda - rpatel,
25.04.2010 18:58
Ами то наблизо няма много големи градове... Л'Акуила (където беше земетресението). В ГугълМапс много лесно ще го намериш. Ако отидеш там, задължително минете през туристическия офис, където ще ви дадат безплатно чудесна карта на града с всички интересни места (извън описаните от мен хаха)
цитирай
8. mathilda - цеци,
25.04.2010 19:00
Има много евтини полети на УизЕър до Рим, Милано и Венеция - ако резервираш по-рано може да пътуваш за под 100 лв двупосочно, тъй че хващай раницата и на път! Аз мисля в края на септември да летя до Венеция, защото не стигнах до там, докато бях в Италия :))

Усмихнат ден от мен :))
цитирай
9. mathilda - наде,
25.04.2010 19:01
Радвам се, че съм успяла да я предам атмосферата! :))) Усмихнат ден!
цитирай
10. mathilda - марти,
25.04.2010 19:02
ох тези асколански маслини... толкова бързо бяха изядени, че даже и на снимка не останаха... :))))
цитирай
11. eien - Поздрави, М!
25.04.2010 20:04
Попаднах на постинг със снимка - блогерът също изненадва с нещо подобно. От центъра на Пазарджик. Паметник обаче. И пред него пазарджаклии си тупали срещите. Така било.
цитирай
12. haralanov - Здрасти!
25.04.2010 20:49
След написаното от теб ми се иска един ден да отида в Асколи!
цитирай
13. raders - Ами хубаво си се разходила, само ...
25.04.2010 21:00
Ами хубаво си се разходила, само това за "мъжкото достойнство" не го разбирам. То си е най-обикновена черква, с най-обикновена камбанария, но всъщност, на жените често им се привиждат такива работи.
цитирай
14. mathilda - eien,
26.04.2010 00:32
хм, явно е някакъв повтарящ се мотив... на световно ниво :)
цитирай
15. mathilda - haralanov,
26.04.2010 00:33
хм, значи имам някакъв талант... :) благодаря!
а градчето е наистина прекрасно и си заслужава да се занесе човек дотам макар да не е сред обичайните цели на туристите в италия.
цитирай
16. mathilda - raders,
26.04.2010 00:34
абе на жените, на жените, ама само мъже ни разказваха просоловутата легенда и ни сочеха да се взираме в купола :)) истината е някъ!де по средата вероятно
цитирай
17. cecka1504 - Непременно да отидеш до Венеция :) ...
26.04.2010 06:55
Непременно да отидеш до Венеция :) Аз успях да отскоча до там, вълшебно е и пак бих отишла. Бих посетила още много от Италия :)
Поздрави!
цитирай
18. mathilda - Ще се постарая!
26.04.2010 09:40
То за това ако не се постарая - за какво друго :)))
Хубава седмица!
цитирай
19. анонимен - Италянско гратче
26.04.2010 11:33
Много е красиво!!
цитирай
20. giminibilibob - много интересна и
26.04.2010 13:53
хубава статия! Напълно се потопих в атмосферата на Италия!
цитирай
21. анонимен - За малките улички
26.04.2010 15:55
Разбира се, че се използват малките улички, по тях постоянно минават *превозни средства* тип мотопед например, много разпространени по тези места ;)
цитирай
22. mathilda - @ 19,
26.04.2010 17:14
Така е наистина. Хубав и усмихнат ден! :))
цитирай
23. mathilda - giminibilibob,
26.04.2010 17:22
Благодаря ти! Радвам се, сега остава да стегнеш куфара и да идеш да видиш дали не съм объркала нещо :)
цитирай
24. mathilda - @ 21,
26.04.2010 17:23
Хм... то тях кой ги брои за превозно средство :) Иначе ги видях, но видях и коли, които се промушват по толкова тесни улици, че аха да се ожулят в стените от двете страни! :)
цитирай
25. psyho - Оххх...
28.04.2010 16:10
Малките градчета са толкова хубави... :)
Напомни ми за Брюж (не че е малък град, но старата му част е толкова красива, запазена и през есенните вечери, когато падне мъгла, изглежда толкова мистично...) Трябва пак да отида :)
А така като съм тръгнал да обикалям, няма да е лошо да мина и през Италия това лято...
цитирай
26. mathilda - хм...
28.04.2010 21:02
тоя брюж не беше ли в белгия? защото само преди 4 дни се върнах от белгия :)) а за малките градчета няма как да съм по-съгласна... следващия път и до брюж трябва да ида.. :)
цитирай
27. sladurani - Браво, че ни разходи из това италианско градче :)
30.04.2010 13:39
Поздрави и пожелания за още прекрасни пътувания!
цитирай
28. mathilda - благодаря, sladurani!
30.04.2010 15:35
Усмихнат уикенд! :)))))
цитирай
29. timmyd - :)
07.06.2010 09:31
Определено интересно :)
цитирай
30. mathilda - timmyd,
09.06.2010 13:26
Благодаря за оценката ти :)) Усмихнат ден!
цитирай
31. hristo27 - Благодаря ти за прекрасната раз...
14.06.2010 14:54
Благодаря ти за прекрасната разходка !!! Успешна и усмихната седмица! :)))))))))))
цитирай
32. mathilda - Хубава седмица и на теб!
14.06.2010 16:43
Благодаря!! :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mathilda
Категория: Забавление
Прочетен: 1080437
Постинги: 110
Коментари: 2091
Гласове: 15093
Спечели и ти от своя блог!