Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2009 19:54 - Книга за дегустация
Автор: mathilda Категория: Новини   
Прочетен: 5724 Коментари: 11 Гласове:
0



    „My girlfriend went to Spain and all I got was that lousy T-shirt” *

    Този изпълнен с негодувание (и лична драма) надпис се мъдреше на тениската на единия от организаторите и разсейваше от основната идея и без това не особено съсредоточените желаещи да разберат за какво са се събрали всички тези хора.

    (Преди повече от 20 години в Ню Йорк направили следния експериметн: накарали един човек да застане на оживена улица и да гледа съсредоточено в небето, все едно там има нещо изключително интересно. Около 4% от минувачите също погледнали нагоре. Но когато сложили петима души на улицата, които да зяпат с празни погледи в небето, повече от 1/4 от преминаващите хора също спрели и постепенно образували все повече увеличаваща се тълпа от зяпачи.)

    Книги за смет
    Повече от 20 години по-късно, в Деня на книгата (23 април) подобна тълпа, която в началото беше от петима души, започна да набъбва около 3 маси с книги в двора на Софийски университет. Фондация за българска литература, университетско издателство „Св. Климент Охридски”, издателствата „Сиела” и „Парадокс” и платмформа за съвременно изкуство „София: поетики” бяха спретнали неофициална размяна на книги между читатели. Издателствата предлагаха свои нови издания срещу каквото-и-да-е издание. Не. Това не е някакво ново Голямо четене. Акцията има за цел да събере богат и разнообразен фонд от книги, които да бъдат дарени на домове за сираци, като вече са предвидени два дома в Брацигово. Самите организатори го определиха като нещо средно между bookcrossing и „книги за смет”. „Идеята е, че може да донесеш книга от 1976 година, която струва  0,23 лв., и да си вземеш чисто нова, излязла преди няколко месеца, която струва много повече” - изтъкна Румен Баросов от Фондация за българска литература още един стимул за участие в кампанията (освен чистата благотворителност, която е присъща на съмнително малък брой хора).

    Как се организира събитие за един ден
    Лошата организация (направена буквално за един ден) и липсата на реклама бяха причината събитието да протече при вял интерес от страна на (случайно) посетилите университета студенти и никакъв интерес от страна на медиите. Някои от присъстващите споделиха, че ако знаеха за акцията, биха дошли подготвени. Липсата на читатели доведе до шеговита размяна на книги между масите на трите издателства. Наш’та маса на ваш’та маса. И обратно. Няколко студенти ентусиасти изтичаха до близките сергии с книги second-hand и купиха издания, с които поставиха началото на размяната всъщност едва 5 минути след началото на проявата. Всяка нова книга имаше печат на първа страница «САМО ЗА ДЕГУСТАЦИЯ».
   
    Какво общо имат депутатите и книгите
    Точно това не можахме да разберем заради провалилия се план за мирно посещение на парламента. Тъй като кампанията призовава читателите да дарят книга от личната си библиотека, организаторите възнамеряваха да зададат на депутатите хлъзгавия въпрос имат ли те лична библиотека и колко книги има в нея. За целта беше вербувана депутатка, която да осигури достъп до парламента, но в последния момент се оказа, че тя е в тежко заседание и не може да излезе. Тежко въздъхнаха и шепата желаещи да разгледат парламента отвътре... и си тръгнаха.
    Ако искате и вие да се сдобиете с някоя нова книжка и същевременно да направите нещо добро, дегустациите продължават до края на годината. Търсете отрупаните с книги маси на кампанията на всеки по-голям празник из парковете на София (като се започне от 24 май). Обещаха повече реклама, за да не си забравите книгите вкъщи, преди да излезете на пикник. В духа на «Стига вафли и телевизори, да дадем на децата в неравностойно положение нещо за четене!» издателите изглеждат сериозно решени да направят това добро.
    И като си говорим за дегустация... in libri veritas .**

*
Гаджето ми замина за Испания и всичко, което получих, е тази гадна тениска
** В книгите е истината



Тагове:   книги,


Гласувай:
0



1. totenlicht - жалко наистина за кофти организ...
25.04.2009 22:33
жалко наистина за кофти организацията..
а това кой точно ден е и се предполага, че ще е всяка година ли?
цитирай
2. mathilda - на всеки голям празник оттук нататък
25.04.2009 22:35
казаха да ги търсим по градинките... или да се надяваме, че ще чуем в някоя реклама къде ще са!
цитирай
3. rummi - пича изобщо не се е светнал,
26.04.2009 13:53
че наградата не е ти-шъртка, а възможността да остане за известно време без гърл-френдката си, която е нейде в Испания.

на тоя и ти-шъртката му е много :-)))

а инициативата е благородна, само дето издателствата да не би да мислят, че четем мисли? защото, ако четяхме мисли, нямаше да си купуваме книги, нали така?
цитирай
4. mathilda - rummi,
26.04.2009 21:40
ами явно се надяват да четем мисли... ама за следващия път се надявам да е по-добре :)
цитирай
5. анонимен - Hinkey said ...
29.04.2009 20:18
Ясен е педераст ! ! !
цитирай
6. mathilda - кхм,
02.05.2009 13:29
да живее свободата на словото! :))))))
цитирай
7. goran - Леле - защо не писа преди кампанията?!
08.05.2009 19:05
Жалко

Иначе идеята звучи любопитно:-)
цитирай
8. mathilda - ще има още такива прояви!
08.05.2009 19:46
а не писах, защото разбрах 2 часа преди началото й :) оглеждай се за следващата размяна на книги около 24 май! :))))
цитирай
9. goran - Тенкс:-) Задължително ще погледна:-)
10.05.2009 11:25
Пак ли ще е около СУ?
цитирай
10. mathilda - aко разбера по-рано от предишния път,
11.05.2009 20:47
ще ти пиша :)
цитирай
11. goran - ;-)
12.05.2009 19:41
Благодаря предварително:-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mathilda
Категория: Забавление
Прочетен: 1080548
Постинги: 110
Коментари: 2091
Гласове: 15093
Спечели и ти от своя блог!